Registrering
Meld altid personligt selv sygefravær til sekretariatet og nærmeste leder. Det skal ske senest ved arbejdstidens begyndelse på første sygedag.
For ansatte PhD-studerende gælder det, at PhD Skolen skal informeres hvis fraværet er længere end 20 dage.
Bemærk, at korrekt registreret fravær giver HR mulighed for at søge refusion ved kommunen som instituttet modtager. Det kan ske når der er gået 30 dage fra første sygedag.
Opfølgning
For at fastholde medarbejderen har vi pligt til at følge op på sygefravær der strækker sig over en længere periode. Det gælder også, hvis der er korte perioder af sygefravær der forekommer hyppigt.
Hvornår:
I forbindelse med længerevarende sygdom (over 21 dage) er AU senest 4 uger efter første fraværsdag forpligtet til at indkalde medarbejderen til en sygefraværssamtale. Der skal indkaldes til samtalen med et rimeligt varsel. Det vil normalt være nærmeste leder der gør det. Nærmeste leder kan vælge at medbringe en HR-partner. Medarbejderen må altid gerne medbringe en bisidder, det kan fx være en kollega eller en tillidsrepræsentant.
AU HR anbefaler, at sygefraværssamtalen bliver afholdt omkring den 10. til 14. sygefraværsdag. Hvis fraværet fortsætter, skal der afholdes en samtale hver 2. til 4. uge. Hvis medarbejderen har haft flere fraværsperioder, vil der ligeledes blive indkaldt til en sygefraværssamtale.
Hvordan:
Formålet med samtalerne er at sikre, at arbejdspladsen har gjort nok for at støtte og hjælpe medarbejderen tilbage til arbejdet. Samtalen skal indeholde status på sygefravær og forventet raskmelding. Lederen må aldrig spørge ind til årsagen til fraværet, medarbejderen må dog gerne fortælle det.
Hvis arbejdet er skyld i sygefraværet, vil samtalen også afdække om der er behov for hjælpemidler, eller ændringer af arbejdsforhold/opgaver, måske justering af arbejdstid. Det skal aftales om ændringerne er midlertidige eller permanente.
Dokumentation
Der er notatpligt ved sygesamtaler, dvs. der skal laves et referat hvor der bl.a. noteres eventuelle aftaler der indgås. Dokumentet er fortroligt. Det skal sendes direkte til Krishna i sekretariatet hvorefter det journaliseres i WorkZone.
Universitetet kan kræve, at man dokumenterer sit fravær med en lægeerklæring. Instituttet betaler lægeerklæringen.
Tilbagevending
Det kan nogle gange være svært at vende tilbage, fx hvis man har været sygemeldt i længere tid. Her skal man i samarbejde med nærmeste leder lave en plan. Det kan eventuelt være en gradvis tilbagevenden over en periode, fx i form af "delvis sygemelding".
Yderligere information
Læs mere om sygefravær på AU's hjemmeside og især guide til opfølgning på sygefravær.
Hvis man har spørgsmål er man altid velkommen til at spørge sekretariatet, PhD-partneren eller Charlotte.