Læs nyhedsbrevet på nettet
Aarhus Universitet

Geoscience Arbejdsmiljø nyhedsbrev

Nr. 2/2022 - Maj 2022

Newsletter
in English

Nyhedsbrev om Arbejdsmiljø

Nyhedsbreve om arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed sendes til alle ansatte og studerende. Nyhedsbrevet udgives ca. 4 gange om året ifm. LAMU møder. Information fra LAMU samt instituttets regler og retningslinjer kan altid findes på hjemmesiden under Arbejdsmiljø. (Kræver AU-netværk, brug VPN forbindelse udefra).

Dagsordener og referater fra LAMU møder findes på O-drevet:

O:\Nat-Tech_Geo-Faelles\Udvalg GEO\LAMU

Opfølgning på APV 2022: Ergonomi

Blandt de identificerede fysiske problemer i Arbejdspladsvurderingen 2022 drejer en del sig om ergonomi på arbejdspladsen: På kontoret, ved mikroskopet eller hjemmearbejdspladsen. Dette nyhedsbrev handler derfor udelukkende om hvordan man kan forebygge og afhjælpe ergonomiske problemer.

Mange af os har arbejdsopgaver der er meget statiske i løbet af en arbejdsdag, fx er der risiko for, at man let kan tilbringe mange timer i den samme stilling. Her handler det om at huske, at skabe variation i stillingen, holde pauser og lave lette øvelser.

S k a b   v a r i a t i o n

 

Mange arbejdsstillinger er primært dårlige fordi man er i positionen for længe ad gangen.

Variation i arbejdsstilling er lige så vigtig som de rigtige møbler og indretning.

Hvordan indretter du din arbejdsplads?

Man indstiller altid sin arbejdsplads i prioriteret rækkefølge:

  1. Stol
  2. Bord
  3. Skærm

Dvs. først justeres stolen, dernæst tilrettes bordet og til slut sættes skærmen så den passer. En klassisk fejl, er at lade skærmen diktere hvordan man skal sidde. 

Når stolen og bordet er indstillet korrekt, ser den siddende stilling nogenlunde ud som billedet til venstre: Hvirvelsøjlen laver en S-form, både hofter og knæ har en vinkel der er lidt større end 90 grader. Lænden er støttet med ryglænet.

Billedet til højre er lidt overdrevet, men viser en C-formet ryg og en for lille vinkel i knæ og hofte.

Stol

Stolen skal være stabil (5 hjul) og bør kunne indstilles i sædet, højden og ryggen, samt have mulighed for at vippe.

Generelt er stole med høj gaspatron gode, da de giver mulighed for mere afveksling: En "almindelig" kontorstol kan derfor pludseligt bruges som stolestøtte, hvor man står op og bruger stolen som støtte.

Jo højere man sidder, jo mindre behov har man for lændestøtte.

Stole med armlæn er generelt en dårlig idé:

  • De er i vejen for at variere siddestillinger
  • De kan ikke indstilles tilstrækkeligt
  • Man bruger dem sjældent som de er tiltænkt (til at hvile armene)
  • De forhindrer ofte at man kan justere bordet korrekt

Nogle foretrækker stole helt uden ryglæn, fx saddelstole eller knæstole. Normalt anbefales de ikke til længere tids brug.

Stolen bør justeres så man kan sidde afslappet ift. sæde, lænd og benhøjde: Der må ikke være skarpe vinkler imellem hofte-ryg eller i knæene.

Vær opmærksom på, at højden afhænger af hvilke sko du har på: Der er forskel på hvordan du sidder, når det er tykke vinterstøvler eller sommersanddaler.

Bord

Det kan være nødvendigt at rydde op på (og omkring) skrivebordet:

  • Ofte hindrer bunker af forskellige ting at man kan finde plads til at sidde tilpas foran skærmen
  • Forkerte længder af kabler hindrer måske at man kan justere bordet til en passende arbejdshøjde
  • Har du lært at skrive på et tastatur professionelt med "10-finger systemet" skal du sandsynligvis have tastaturet et andet sted end dem som skriver med et par fingre ad gangen

Udnyt når borde har hæve/sænke funktion og veksl mellem stående og siddende arbejde.

Bordet bør justeres således at man støtter armene og ser nedad med ca. 15-20 graders vinkel på skærmen. Det gælder både når man sidder og når man står.

Skærm (eller mikroskop)

Placering af vinduer og døråbninger kan medvirke til at man sidder dårligt, hvis man (bevidst eller ubevidst) generes af lys eller relfeksioner, drejer man skærm eller krop for at se bedre.

Bruger man flere skærme skal man nøje overveje designet af skærmene og hvordan de opsættes: Flere skærme skaber risikoen for at man drejer hovedet og holder det i en skæv stilling for længe ad gangen. Her bør man indtænke, at de programmer man bruger mest hovedsageligt bør være på den primære skærm, dvs. den skærm man har lettest ved at se i sit synsfelt.

Arbejder man ved et mikroskop kan man overveje foranstaltninger til at få mikroskopet hævet til en bedre højde, således at nakke og skuldre ikke bliver overbelastet.

Hjælp til forebyggelse

Hjemmearbejdspladser

Mange foretrækker hjemmearbejdspladser når der er behov for ro og fordybelse. Det er dog dårligt for kroppen, hvis man glemmer alt om tid og sted. Her kommer et par tips til at sikre variation:

  • Almindelige spisestuemøbler, barstole i køkkenet og designerstole er ikke skabt til en lang arbejdsdag. Vær selv aktiv med at indtænke variation: Nogle opgaver kan måske løses ved at gå rundt (fx telefonsamtaler), stå ved køkkenbordet (fx læse noget) m.m.
  • Planlæg arbejdet og indlæg pauser: Sæt evt. en alarm så du husker at skabe variation med passende mellemrum.
  • Hvis man kan finde ud af det kan det være en aflastning at skifte musen fra ens foretrukne hånd til den modsatte hånd.

Forskellige hjælpemidler og redskaber

Præferancer ift. tastatur og mus kan være meget individuelle, både i størrelse, med eller uden tråd, mængden af funktioner og design. Nogle kan have brug for håndledsstøtte, for andre vil håndledsstøtten være i vejen.

Når man bruger en bærbar computer bør man tilkoble en ekstern skærm og eksterne input-redskaber (mus og tastatur). En bærbar computer er uegnet til at arbejde ved i lang tid.

Medarbejdere der taler meget i telefon, bør have et headset.

En pegeplade med pen kan være en løsning for dem der arbejder meget med grafik m.m.

Hvis man er lav kan det være en fordel at have en fodstøtte. 

Ståmåtter aflaster fødder og ben, er dog kun relevant hvis man står samme sted i længere tid.

Har du brug for vejledning eller hjælpemidler?

Arbejdsmiljøgruppen for administrativt og videnskabeligt personale (Thomas Ulrich og Thomas Lund Hansen) samt instituttets arbejdsmiljøleder (Charlotte Rasmussen) kan vejlede med simple forslag til indretning af arbejdspladsen, på campus eller hjemme*.

Instituttet råder over forskellige hjælpemidler, bl.a. elastikker med forskellig belastning og "balancebold". Husk, at elastikker har forskellig sværhedsgrad, start altid med den letteste.

Vi gør opmærksom på, at det kræver professionel håndtering, hvis du allerede har skader, er i behandling eller har fået konstateret forandringer på led, muskler eller knogler: Kolleger der har kroniske sygdomme i bevægeapparatet (fx gigt, tidligere diskusprolaps m.m.) bør kun modtage rådgivning af professionelle.

*) For hjemmearbejdspladser har vi brug for billeder af hvordan du sidder fra forskellige vinkler, for at kunne komme med konkrete forslag.

Links

Geoscience arbejdsmiljøportal (inklusiv nyhedsbreve)

Geoscience arbejdsmiljøorganisation (kontakt information)

Arbejdsmiljø på Geoscience (brochure til nyansatte)

Nødsituation og evakuering på Aarhus Universitet

AU HR arbejdsmiljø

YouTube (instituttets sikkerhedsvideoer)

Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet