Læs nyhedsbrevet på nettet
Aarhus Universitet

Geoscience Arbejdsmiljø nyhedsbrev

Nr. 2/2024 - November 2024

Newsletter
in English

Information om Arbejdsmiljø

Information, ny viden eller gode råd om arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed sendes til alle ansatte og studerende. Udsendelsen sker 2-4 gange om året, ofte ifm. møder i det lokale arbejdsmiljøudvalg (LAMU). Information fra LAMU samt instituttets regler og retningslinjer kan altid findes på hjemmesiden under Arbejdsmiljø.

For ansatte findes dagsordener og referater fra LAMU møder på O-drevet* sammen med øvrig lovpligtig information (fx APV handleplaner): O:\Nat-Tech_Geo-Faelles\Udvalg GEO\LAMU

*) Kræver AU-netværk, brug VPN forbindelse udefra.

Kort nyt fra LAMU

Der er flere projekter i gang der påvirker bygningerne (nu eller indenfor kort tid):

  • Forandring af laboratorium 1674-138: Vi er tæt på at være klar til opsætning af GC-IRMS ultimo november. Selve installationen af instrumentet forventes at vare ca. 2 uger.
  • Ombygning af kælder 1672: Funktioner i lokalerne 1672-046 og 1672-047 (primært udsavning, nedknusning og formaling) skifter plads med dele af depotrum 1672-025. Projektet er endeligt godkendt af AU og forventes at blive igangsat snart.
  • Mulig oprettelse af et laboratorium til GEUS: Der er en dialog i gang med berørte parter omkring plads og funktioner. En endelig placering er ikke fastlagt men der er kig på dele af 1674-123. Forventet: 2025.

Forbedring af on- og offboarding

Instituttet er i gang med forbedring af procedurerne for on- og offboarding.

Heriblandt klargøres hvilke informationer der skal udbredes og hvem der i praksis har ansvaret for at instruere og introducere nye medarbejdere til instituttet, AU-procedurer og konkrete arbejdsopgaver osv.

Et opmærksomhedspunkt er sikkerhed og arbejdsmiljø for alle medarbejdere og ikke mindst i laboratorierne. Vi minder om, at personer der instruerer i en laboratorieprocess skal informere om følgende (udover selve arbejdsprocessen):

Læs mere om laboratorieintroduktion på vores hjemmeside.

Kontorrundering 2024

Søren Munch Kristiansen og Charlotte Rasmussen har i år gennemført den årlige kontorrundering der fokuserer på arbejdsmiljø og den obligatoriske opfølgning på IT sikkerhed på instituttet.

Denne gang kiggede vi nærmere på kontorpladserne, bl.a. opbevaring og kabler.

  • Rengøringspersonalet skal også have gode arbejdsforhold og skal kunne komme til alle steder, også under borde og i hjørner - ellers bliver der ikke gjort rent.
  • Vi fjernede rigtigt mange effekter og affald som var efterladt - hjælp hinanden med at holde rent og ryddeligt.
  • Hvis du flytter ind i et kontor: Sørg for at få indrettet det til dit behov fra starten - snak med sekretariatet om ønsker til whiteboard-tavler osv.

Psykologisk rådgivning

Dansk Erhvervspsykologi yder professionel psykologisk rådgivning for alle ansatte ved Aarhus Universitet.

Et rådgivningsforløb kan være visiteret via nærmeste leder (5 samtaler) eller anonymt (op til 3 samtaler).

Kontakt Dansk Erhvervspsykologi: 70 22 76 12 (kl. 8-17 på hverdage) eller 70 22 76 10 (akut), alternativt kan du skrive til krisekorps@danskerhvervspsykologi.dk.

Se mere om baggrund og indhold på instituttets hjemmeside.

Husk, at du altid kan tale med din tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller Koordinerende arbejdsmiljøleder (Charlotte).

Plastik-affald

Vi kan blive meget bedre til at sortere alle typer affald på Institut for Geoscience.

Vi får kun afhentet de affaldsgrupper, som gælder for virksomheder: Det kan være forskelligt fra hvordan du sorterer derhjemme.

Især plastik er en udfordring hos os. I øjeblikket har vi flere containere til "plast" i kælderen, 1674 (ved bilelevatoren):

  • Stor blå container er kun til blød plastik, dog kun hvis det er ufarvet og rent.
  • Lille blå container (se piktogram) er kun til hård plastik (samt metal og kartoner).

Vi får ikke afhentet flamingo: Flamingo og uklart plast (fx farvet eller beskidt, blød plastik - fx fra mad- eller prøveposer) skal sorteres som restaffald. Større mængder restaffald skal du lægge direkte i den store container på p-pladsen.

Personale må ikke sortere affaldet, når først det er i containerne. Vær derfor opmærksom på at sortere i den rigtige kategori med det samme. Spørg Nat-BYG, hvis du er i tvivl.

Hvis du får hjælp til at fjerne affald: Du skal sørge for, at personen instrueres i hvordan affaldet sorteres korrekt så affaldet lander i den rigtige container.

Optimering af anlæg

Nat-BYG gennemgår i øjeblikket hele instituttet ifm. kontrol og registrering af de systemer der styrer al infrastruktur såsom luft, el, vand og varme.

Det sker af flere årsager:

  • De bagvedliggende styringsstemer skal opdateres.
  • Optimering af de enkelte anlæg (fx ventilation) giver en besparelse på udgifter til drift og bygninger.

Tests og selve softwareopdateringen af kontrolsystemerne forventes at påvirke områder når det sker: Det kan betyde kortvarige ændringer af luftgennemstrømning, ændringer i baggrundsstøj og manglende varmt vand og varme.

Nat-BYG opsætter kuldioxid-målere i nogle lokaler: Herved optimeres dele af ventilationen direkte efter hvorvidt der er personer til stede.

Vi afventer nærmere information om forløbet i løbet af november. Det forventes, at der vil være dage hvor laboratorier lukkes af og man ikke kan arbejde der.

Sedimentfang

Når man skyller eller sigter prøvemateriale i en laboratorievask skal der være sedimentfang under til at opsamle materialet. Ellers stopper vasken og (endnu værre) afløbet mod kloakken til.

Hvad gør man når et sedimentfang er fyldt?

  • Du skal selv fjerne sandet derfra. Brug passende værnemidler og skrab det over i en sort spand.

Er de sorte spande til affaldet fyldt?

  • Du skal tømme indholdet over i "deponi" containeren i kælderen 1674 (ved bilelevatoren).

Er du gravid eller ammende?

- er det ekstremt vigtigt, at man hurtigst muligt tager kontakt til nærmeste leder OG en arbejdsmiljørepræsentant.

Arbejdsmiljørepræsentanten skal hjælpe med at vurdere, om der skal ændres på arbejdsopgaverne i en periode. Fx er der arbejdsprocesser i laboratorierne der kan være direkte skadelige.

Det handler ikke kun om hvad man selv arbejder med, men også hvad andre i umiddelbar nærhed håndterer, hvis det er farlige processer eller giftige kemikalier.

Find vores seneste retningslinjer for "gravide og ammende" på instituttets hjemmeside.

Kontakt også Charlotte, hvis du er i tvivl.

 

Links

Geoscience arbejdsmiljøportal (inklusiv nyhedsbreve)

Geoscience arbejdsmiljøorganisation (kontakt information)

Arbejdsmiljø på Geoscience (brochure til nyansatte)

Nødsituation og evakuering på Aarhus Universitet

AU HR arbejdsmiljø

YouTube (instituttets sikkerhedsvideoer)

Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet