Read the newsletter in your browser
Aarhus Universitet

Geoscience nyhedsbrev

Nr. 2/2021 - februar 2021

Newsletter
in English

Kalender

  • 25., 26. og 27. februar
    u-days
  • 15. marts
    Ansøgningsfrist til kvote 2

Corona/Covid-19

Registrering af test

AU er som arbejdsgiver blevet pålagt at føre regnskab over medarbejderes indrejser i Danmark.
Derfor skal alle medarbejdere ved Institut for Geoscience give besked til sekretariatet, når de rejser ind i Danmark.

Sekretariatet skal have følgende information:

  1. Hvilket land der indrejses fra
  2. Datoen for foretaget COVID-19 test i afrejselandet
  3. Dato for PCR-test foretaget ved ankomst til Danmark
  4. For udenlandske statsborgere: Dato for PCR-test foretaget 4 dage efter ankomst til Danmark
    For danske statsborgere bosat i udlandet: Dato for PCR-test foretaget 3 dage efter ankomst til Danmark

Punkt 4 kan undlades, hvis den indrejsende har været i isolation i 10 dage fra ankomst.

Det er medarbejderens eget ansvar at booke tid til test.

Medarbejderen skal også udfylde en Tro- og loveerklæring. Den fås ved henvendelse til sekretariatet og returneres udfyldt til sekretariatet; sekretariat@geo.au.dk.

Link til mere information om indrejserestriktioner

Jubilæum

Christian Tegner

Professor Christian Tegner fejrer 25-års jubilæum ved Aarhus Universitet d. 12. marts 2021.

Tillykke til Christian fra alle kollegerne ved Geoscience.

Priser, bevillinger og udnævnelser

Marit-Solveig Seidenkrantz

Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling på knap 37 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Bevillingen er målrettet en fælles arktisk indsats indenfor Rigsfælleskabet til udredning af betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø. Professor Marit-Solveig Seidenkrantz er projektdeltager og medansøger.

Link til nyhed

Forskning og Udgivelser

Teodora Pados-Dibattista

MSCA postdoc Teodora Pados-Dibattista har skrevet en populærvidenskabelig artikel om anvendelsen af Foraminifera i paleoklimatrekonstruktioner, og om hvordan hun bruger disse mikrofossiler inden for rammerne af sit projekt ved Institut for Geovidenskab.

Link til artikel

Else Marie Friis

Professor Emerita Else Marie Friis fra Institut for Geoscience har med sin forskning i fossiler været med til at vise, at blomsterplanter har udviklet sig over tid.

Link til artikel

Marit-Solveig Seidenkrantz

Professor Marit-Solveig Seidenkrantz har deltaget i radioprogrammet Kraniebrud på Radio4 til en snak om solens indstråling og klimaet.

Link til nyhed

Link til udsendelsen "Solen"

Brug af studentermedhjælpere

Det sker desværre alt for ofte, at studerende bliver sat til at arbejde uden at være ansat, eller at de bliver sat til at udføre arbejde, de ikke er ansat til.

Udover at det er i strid med gældende regler, er der følgende problemer med denne forkerte brug af studentermedhjælp:

  1. Alm. Studentermedhjælp: Hvis man bruger studerende, der ikke er ansat og der sker en ulykke, er de ikke dækket af AU's forsikring. Derfor er det meget vigtigt, at de er registreret som ansat før arbejdet påbegyndes.
    Det bliver også mere besværligt at udbetale løn til dem, da de ikke er oprettet i systemerne, og de studerende vil derfor opleve ”ikke at få løn til tiden”. Dertil kommer rod i feriedagene/-afregningen.
     
  2. Studenterstudievejledere (mentorer, besøgsservice) og instruktorer: Studenterstudievejledere og instruktorer må absolut IKKE arbejde før de har fået deres ansættelsesbevis.
    Instituttet kan blive pålagt bøder, hvis dette sker!
    Det er vigtigt at understrege at der er stor forskel på studentermedhjælpere, studenterstudievejledere og instruktorer. Der er f.eks. en stor forskel på timesatsen.
    Det er også vigtigt at pointere, at instruktorer og studenterstudievejledere skal have to separate ansættelsesbeviser, hvis den studerende skal lave begge typer arbejde.

Man kan ikke forvente, at de studerende kender til forskellen på deres ansættelser (de kan have flere). Det er dit ansvar at sørge for, at den studerende er ”korrekt” ansat inden du sætter en studerende i gang med arbejdet. Planlæg derfor brugen af studentermedhjælp i projekterne og studenterstudievejleder i undervisningen/til U-Days osv. i god tid før arbejdet skal udføres.

Hvis der er spørgsmål så henvend dig i sekretariatet.

Instituttet har en pulje af hhv. alm. studentermedhjælpere og studenterstudievejledere som kan benyttes uden yderligere ansættelsesprocedurer. En opdateret liste over allerede ansatte studentermedhjælpere kan rekvireres i sekretariatet.
Hvis det er nødvendigt, at ansætte en anden studerende end de, der allerede er ansat, skal sekretariatet underrettes i god tid! Kontakt endelig sekretariatet hvis du er det mindste i tvivl om en studerendes ansættelse.

  • Kort ansættelse under 1 år: Kan gøres uden et jobopslag, men den studerende skal tastes i medarbejderstamkortet (og måske skal der udleveres nøgler, gives særlig adgang på adgangskort mv.).
    OBS: Studenterstudievejledere og instruktorer, skal stadig have et ansættelsesbevis, og det skal HR stadig have mindst en måned til at lave!

    Vær opmærksom på, at hvis studentermedhjælperen skal lave ufaglært laboratoriearbejde, kan ansættelsen som timelønsansat max. være fem måneder. Projektansættelse over fem måneder kræver, at den studerende får fast månedsløn!
    Der skal gå 1 år mellem to projektansættelser.
     
  • Ansættelse over 1 år: Der skal laves et jobopslag, og her skal proceduren sættes i gang op til 3 måneder inden jobstart. Jobopslaget skal laves via Emply og hele ansættelsesproceduren køres igennem. Opslaget skal være oppe i minimum to uger, der skal holdes samtaler og personen, der ansættes, skal tastes i stamkortet og andre systemer.

Hvis der er spørgsmål til dette så kontakt endelig Krishna eller Thomas i sekretariatet.

Delphini overrasker

Den 31. januar 2019 blev studentersatellitten Delphini-1 sendt op i rummet og den er stadig derude. Det er meget længere, end man havde regnet med. Satellitten har løbende sendt billeder fra sin færd, og de studerende har endda forsøgt sig med en vovet manøvre.

Link til artikel om Delphini

Nat's nye strategi

Fakultetets udkast til ny strategi er blevet sendt rundt til alle medarbejdere, og alle opfordres til at læse den.

Udkastet vil i nærmeste fremtid blive diskuteret i LAMU, LSU, Forskningsudvalget, Uddannelsesudvalget og Institutledelsen.

Medarbejdere, der ikke er medlem af ét af disse udvalg, opfordres til at give sine synspunkter til kende overfor ét af udvalgene, der herefter vil sørge for at tage synspunkterne med i den samlede liste over kommentarer, som instituttet skal aflevere til fakultetet d. 12. marts.

Lang leveringstid på IT-udstyr

Vores leverandører er ramt af nedlukninger og producenterne kæmper med den store efterspørgsel på IT-udstyr. Derfor er der p.t. meget lange leveringstider.

Nat-Tech IT leverer bestilte varer så hurtigt som muligt, men kan intet gøre ved leveringstiden. Mange oplever desuden, at de ikke får en leveringsdato, hvilket skyldes at leverandørerne ikke kender leveringstiden.

Vi er nødt til at være tålmodige, og ved du allerede nu, at du får brug for en ny PC eller andet IT-udstyr i løbet af de kommende måneder, er det en god idé at få tingene bestilt nu.

Udskiftning af adgangskort

Sekretariatet har afholdt møde med NT-BYG angående udskiftning af adgangskort.

De medarbejdere, der skal have nye adgangskort, vil blive kontaktet af sekretariatet.

Levering af pakker

Under nedlukningen har der kunnet leveres pakker til instituttet mellem kl. 9 og kl. 14.

Willy og Lars fra NT-BYG tager imod pakkerne. Der er sat sedler op ved indgangsdørene med telefonnumre på Willy og Lars, så alle transportfirmaer kan komme af med pakker til os.

Skulle nogen opleve, at en pakke ikke kommer frem, må de gerne tage kontakt til Susanne i sekretariatet.

Skattewebinar for internationale medarbejdere

D. 11. marts er AU vært for "Tax webinars for PhD and Researchers in Denmark".

Arrangementet afholdes 2 gange om året, og alle internationale medarbejdere opfordres til at deltage.

Nye medarbejdere

Tuomas Junna

Tuomas Junna er startet som ph.d.-studerende med Marit-Solveig Seidenkrantz som vejleder.

Her er et par ord fra Tuomas, som ikke bør forsøges oversat:

"My name is Tuomas Junna and I come from the notoriously sunny and cheerful city of Helsinki, Finland. I did my bachelors and masters in university of Helsinki, focusing on sedimentology, quaternary geology and geochemistry. However, as a self-certified thalassophile, it was clear to me that a PhD project would have to within the marine realm. I was lucky to find exactly the kind of project I was looking for here in the AU and twice as lucky to be accepted for the position.

I look forward to not only gaining a better understanding of my chosen field, but to gain life experiences not afforded to all - such as moving to a new country during a pandemic lockdown. I struggle to comprehend spoken Danish, but hopefully the years ahead will give me a better grasp of the language as well."

Katrine Elnegaard

Katrine Elnegaard har færdiggjort sin ph.d. og er 1. februar startet som postdoc i forskningsgruppen Paleoceanography and Paleoclimate.

Postdocstillingen er finansieret af ECOTIP som en del af Horizon2020. Katrines rolle vil være at undersøge fortidige ændringer i Arktisk marin biodiversitet og økosystemer som konsekvens af ændringer i klima og oceanografi.

Nat-Tech-partnere

Partnere med træffetider i lokale 1672-123:
OBS! Ingen partnere har træffetid på Geoscience, så længe vi er lukket ned.

  • Dan Guldborg, IT support | aarhus.st.it@au.dk | 9350 8294
    Mandag 9-12
  • Mette Møller Larsen, controller, Økonomi | mmla@au.dk | 6057 1105
    Onsdag 8.30-15.30
  • Jakob Steen Olesen, projektøkonom, Økonomi | jakob.steen.olesen@au.dk | 9352 1027
    Onsdag 8-15 og fredag 8-14
  • Ann-Christina Lauring Knudsen (Stine), AU Forskning og Eksterne Relationer - Forskningsstøtteenheden (FSE) | aclk@au.dk | 9352 2209
    Torsdag
  • Tina Stenshøj Kaysen, Ph.d.-partner, Ph.d.-administrationen | tist@au.dk | 9352 2310


Andre partnere:

  • Henriette Withen Hansen, AU Forskning og Eksterne Relationer - Technology Transfer Office (TTO) | hwh@au.dk | 4189 3290
  • Torkil Bukkehave Hansen, AU Forskning og Eksterne Relationer - Technology Transfer Office (TTO) | tbh@au.dk | 9352 1166
  • Maiken Dazelle Nielsen, Undervisning og eksamen | maiken@au.dk
  • Morten Hjorth Gad, AU Library | mhga@kb.dk
  • HR-relaterede spørgsmål sendes til Nat Tech HR Team 1 | HR.ST.team1@au.dk
  • Spørgsmål ang. sygdom, barsel, fleksjob, løntilskud og virksomhedspraktik sendes til Nat Tech HR Specialistteam | HR.ST.team.specialist@au.dk

 

Thomas Ulrichs kontortider for studerende:
Tirsdag 12-14 og torsdag 16-17
 

Ovenstående information kan også findes på: geo.medarbejdere.au.dk/

Nyhedsbreve

Click here to unsubscribe from the newsletter