Hjælpe- og værnemidler

Instituttet råder over en række værnemidler, såsom handsker, sikkerhedsbriller, sikkerhedssko osv., men det er også muligt at få f.eks. skærmbriller til arbejdet ved computeren. Kontakt en laborant, hvis du har brug for værnemidler til dit arbejde.

Læs mere om sikkerhedssko og skærmbriller herunder. 

Sikkerhedssko

Hvis arbejdsopgaverne kræver det skal der bruges godkendte sikkerhedssko (i udgangspunktet efter ISO 20345). 

Hvornår er sikkerhedssko nødvendige:

  • Hvis der er risiko for at man taber tunge emner som kan ramme fødderne (fx ved flytning af ting).
  • Hvis der er risiko for at man træder forkert eller en spids genstand kan trænge op igennem sålen (fx på feltarbejde).
  • Hvis der er risiko for at der falder noget ned (fx i grusgrave eller andre steder).
  • Hvis der er risiko for faldulykke pga. glat gulv (fx ved sejlads).

I nogle situationer kan sikkerhedssko være påbudt, fx på skib.

Sikkerhedssko er forskellige, nogle skotyper er vandafvisende eller varmebestandige op til en given temperatur. Det kan også være relevant om skoen er lavet af et antistatisk materiale, hvis man skal arbejde med elektriske komponenter.

Der findes sikkerhedssko som almindelig lukket sko, støvler eller sandaler. Typen der skal vælges afhænger af opgaven hvor den skal bruges. Vælg altid en sko der passer i størrelsen.

Der er p.t. ikke AU indkøbsaftale på sikkerhedssko. Aftal hvilken skotype der er nødvendig til arbejdet med nærmeste leder.

Bemærk, at sko i udgangspunktet er personlige: De skal derfor ikke afleveres efter endt ansættelsesforhold.

I begrænset omfang råder instituttet over sikkerhedssko i forskellige størrelser som lånes ud ifm. ekskursioner og feltarbejde. Kontakt Per Trinhammer.

Skærmbriller

Ansatte på Aarhus Universitet, der regelmæssigt arbejder ved skærmarbejdspladser, har ret til at få en synstest og eventuelt skærmbriller, hvis det viser sig at være nødvendigt. Ansatte, der har brug for briller til at udføre arbejde, der kræver sikkerhedsbriller, har ret til at få sikkerhedsbriller med styrke.

Både synstest, skærmbriller og sikkerhedsbriller skal betales af instituttet. Bemærk, at instituttet som udgangspunkt kun betaler for standardstel og standardglas.

Fra den 1. juni 2018 er der indgået aftale med Synoptik, Louis Nielsen og Dansk Erhvervsoptik på levering af skærmbriller til Aarhus Universitet. Ved rekvirering af skærmbriller skal du printe og udfylde rekvisitionen fra enten Synoptik, Louis Nielsen eller Dansk Erhvervsoptik.

Fra den 1. juni 2018 er der ligeledes indgået aftale med Synoptik og Louis Nielsen på levering af sikkerhedsbriller med styrke til Aarhus Universitet. Ved rekvirering af sikkerhedsbriller med styrke skal du printe og udfylde rekvisitionen fra enten Synoptik eller Louis Nielsen.

Forskellen på skærmbriller og læsebriller:

Almindelige læsebriller, dobbeltslebne briller eller briller med glidende overgang er normalt tilpasset en læseafstand på cirka 40 centimeter og en nedadrettet synsretning, hvilket kan være uhensigtsmæssigt ved skærmarbejde. Ved skærmarbejde er læseafstanden typisk 50-70 centimeter, og synsretningen er ofte mindre nedadrettet.