Alle laboratoriebrugere skal som minimum introduceres til laboratorierne på Geoscience på følgende måde:
Formålet med 1:1 introduktionen er at tydeliggøre, hvilket ansvar laboratoriebrugeren har og hvilke krav der er til instruktion.
Undervisere og undervisningsassistenter i laboratorier har et særligt ansvar for de studerendes sikkerhed, fx ifm. nødsituationer, pludseligt opståede fejl eller evakuering. Studerende må derfor aldrig arbejde uden supervision af den ansvarlige underviser, undervisningsassistent eller laborant i undervisningssituationer på alle niveauer.
Bemærk, at nogle processer kræver yderligere introduktion, f.eks. arbejde med røntgenstråler, epoxy og cleanlab. Alle som skal undervise eller assisterer ved undervisning i laboratorierne har et særligt ansvar. Se yderligere information nedenfor.
Som basis inden 1:1 introduktionen gennemføres med laboratorieleder Charlotte Rasmussen, skal lab-brugeren gennemgå vores online sikkerhedskursus for at forberede sig.
Indholdet af kurset er udviklet af det lokale arbejdsmiljøudvalg, LAMU. Derfor tager det hensyn til danske love og regler, samt indeholder de retningslinjer som gælder ved Geoscience, Aarhus Universitet.
Informationen er opdelt i forskellige moduler, hvert modul slutter med et par spørgsmål som du skal besvare. Det tager normalt 2 timer at gennemføre alle moduler og tests.
For at tilmelde sig e-learningsystemet skal du sende dit AU-ID (normalt au12345) via e-mail til Charlotte. Systemet som vi benytter til e-learning understøttes af Aarhus Universitet, i øjeblikket accepteres derfor ikke brugere uden et AU-ID.
Før laboratoriearbejde påbegyndes skal alle nye laboratoriebrugere (ansatte, studerende og gæster) instrueres i basale arbejdsmiljøforhold på Institut for Geoscience, samt sikkerhedsforhold specielt i laboratorierne.
Laboratorieleder ved Institut for Geoscience, Charlotte Rasmussen, gennemgår bl.a. følgende:
Herefter skriver brugeren under på at have modtaget informationen. Alle nye laboratoriebrugere registreres og modtager herefter mails med information, bl.a. om planlagte vedligeholdelsesopgaver og fejl på udstyr eller infrastruktur i laboratoriet.
Yderligere instruktion skal foretages af en laborant/tekniker i den specifikke arbejdsproces.
Bemærk, studerende må ikke lære andre studerende op.
Instituttet har flere instrumenter, der benytter sig af enten røntgendiffraktion eller røntgenflouroscens og dermed indeholder en røntgenkilde. Alle instrumenter kontrolleres jævnligt for at sikre strålingssikkerheden og undgå eksponering.
Skal man arbejde med Bruker håndholdt XRF skal man certificeres før arbejdet må påbegyndes. Dette sker ved at man gennemgår særlig røntgensikkerhed med instituttets laboratorieleder Charlotte Rasmussen og består en multiple choice test. Materialet er baseret på 1 video der er tilgængelig på Youtube:
Herudover anbefales det at se følgende Youtube video https://youtu.be/ml1yzdP9rEs ifm. arbejdet med XRF instrumentet.
Epoxy består af to komponenter: En base ("harpiks") og en hærder ("acceleratoren"). Når disse to blandes får man en 2-komponent lim som er utrolig stærk når den er tørret. Epoxy bruges derfor til at lave tyndslib, eller indstøbninger af mineraler, bjergarter eller andre materialer.
Arbejde med epoxy kræver et 2-dages dansk sikkerhedskursus der udbydes ved flere erhvervsskoler. Benyt evt. en laborant der er certificeret til at lave arbejdet.
Instituttets renrum er metalfrit og der gælder helt særlige forholdsregler, for at opretholde den høje grad af renhed og sikkerhed, der er påkrævet. Brugere af renrummet skal derfor gennemgå yderligere en sikkerhedsintroduktion.
En del laboratoriearbejde ved Institut for Geoscience involverer koncentreret eller fortyndet HF-syre.
Ved arbejde med HF-syre gælder instituttets HF-syre politik.
Instituttet afholder jævnligt en HF-øvelse for relevante lab-brugere, hvor HF-beredskabet gennemgås og vi evt. simulerer en ulykke. Alle deltagere opfordres til at prøve at iføre sig heldragt, maske og lufttank.